Historie revolučních Nike Air Max

Jak vzduch v teniskách změnil svět

 26. března neslaví svátek jenom Emanuel, ale hlavně (ve vší úctě k Emanuelům) všichni fanoušci legendární siluety Nike Air Max, jelikož v tento den probíhá jako každý rok mezinárodní Air Max Day. Protože tento den není pouze o oslavách tenisek, ale o celkovém příběhu a někdy až trnité cestě, která vedla k prvním Air Maxům, tak jsme si pro vás k této příležitosti připravili článek o historii a vývoji kultovní modelové řady Air Max.

 

Začátky technologie Nike Air

Kořeny této průlomové technologie sahají až do roku 1977, kdy Frank Rudy, bývalý letecký inženýr NASA, oslovil Nike s nápadem použít vzduchové odpružení v teniskách. I když byl Rudy v předchozích 23 obuvnických firmách odmítnut, stále věřil, že vzduchové odpružení může poskytnout lepší absorpci nárazů ve srovnání s tradičními materiály, jako je pěna nebo guma. Po počáteční skepsi se mu naštěstí podařilo přesvědčit Phila Knighta (zakladatele Nike), a tak mohl začít vývoj této zajímavé technologie.

 

Vzduch v teniskách poprvé

První tenisky, které využívaly technologii Nike Air byly Nike Air Tailwind. Jednalo se o běžecké tenisky navržené spoluzakladatelem Nike, Billem Bowermanem, které byly na trh uvedené v roce 1979.

Air Tailwind byly významným krokem vpřed v designu tenisek. Byly to první tenisky, kde bylo využito vzduchového odpružení, které však nebylo vidět a bota ještě neměla ikonickou viditelnou vzduchovou bublinu, která se později stala synonymem pro technologii Nike Air.

1

 

Přelomový rok 1987 a revoluce v podobě Air Max 1

Nike Air Max 1, známé také jako Air Max 87, nebo "jedničky" jsou legendární tenisky, které se staly ikonickým a nezaměnitelným symbolem sneaker kultury a módy. Poprvé byly na trh uvedeny v roce 1987 a rychle si získaly popularitu díky svému jedinečnému designu a průkopnické technologii.

Jedničky nenavrhnul nikdo jiný, než Tinker Hatfield, který je považován za jednoho z nejvlivnějších návrhářů tenisek všech dob. Hlavní roli při designování Air Maxů hrála pařížská galerie umění, Centre Pompidou, která Tinkera zásadně inspirovala. Budova je známá svoji odhalenou strukturou a tento koncept se Tinker rozhodl aplikovat i na systém Air-cushioning a vytvořil tak botu s viditelnou vzduchovou bublinou v patě, což v roce 1987, kdy např. v Československu stále byl komunismus a nosily se "Číny", způsobilo velké pozdvižení.

Nike Air Max 1 se staly naprostým game changerem pro svět tenisek a položily základní kameny celé modelové řady Air Max. I po 36 letech jsou stále velice relevantní a každý sneakerhead by měl mít alespoň jeden pár ve své sbírce.

2

 

Air Max 90

Air Max 90, také známé jako Air Max III, byly uvedeny na trh v roce 1990 a za designem stál opět Tinker Hatfield. Devadesátky byly významným updatem modelu Air Max 1. Vyznačovaly se větší viditelnou vzduchovou bublinou a výraznější mezipodešví. Svršek byl vyroben ze směsi kůže, semiše a síťoviny a boty byly k dispozici v řadě barevných provedení. Air Max 90 se rychle staly oblíbenými mezi běžci i sneakerheads a zůstávají naprostou klasikou dodnes. Jednu dobu se dokonce jednalo o nejvíce fakované tenisky na trhu, protože poté co si celočervenou variantu obul Kanye West, je musel mít každý.

3

 

Air Max 180

Model Air Max 180 spatřil poprvé světlo světa v roce 1991. Design měla na svědomí zkušená dvojice návrhářů, Tinker Hatfield a Bruce Kilgore (designér modelu Air Force 1). Název modelu je odvozený od vzduchové kapsle, která byla viditelná ze 180 stupňů. Air Maxy 180 se vyznačovaly novým designem svršku s tvarovanou patou a neoprenovým límcem. Další změnou si prošla již zmíněná vzduchová kapsle, která nebyla ohraničena a vystupovala z podrážky.  Air Maxy 180 nebyly tolik populární jako předchozí modely, ale určitě si zaslouží své místo v teniskovém světě pro svůj odvážný a inovativní design.

5

 

Air Max BW

Takzvané BWčka vyšly ve stejném roce jako Air Maxy 180. Název je opět odvozený od vzduchové bubliny, která byla větší než u předchozích modelů a přezdívalo se jí "big window". Air Maxy BW se těšily veliké oblibě převážně v Evropě a to hlavně ve Velké Británii a Nizozemí. Na designu se opět podílel, the one and only, Tinker Hatfield.

4

 

Air Max 93

Model Air Max 93 byl uveden na trh v roce 1993 a měl velkou viditelnou vzduchovou kapsli v patě a neoprenovou vložku pro větší pohodlí. Bota byla navržena tak, aby poskytovala  běžcům přirozenější a flexibilnější pocit. Její jedinečný tvar a design ji ale rychle učinily oblíbenou i mezi milovníky tenisek.

6

 

Air Max 95

Když dojde na Air Maxové ikony, nelze opomenout model Air Max 95. "Devadesátpětky" jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších designů v historii sportovní obuvi. Air Maxům 95, původně vydaným v roce 1995, již táhne na 30 let, ale jejich výrazný design a revoluční technologie nepřestávají dodnes uchvacovat nadšence do tenisek. Jednou z klíčových vlastností modelu Air Max 95 je unikátní design, který byl inspirován anatomií lidského těla. Svršek tenisky má připomínat lidský hrudní koš s vrstvenými panely, které vytvářejí výrazný, téměř kostrový vzhled. Původní barevné provedení "Neon" obsahovalo odstíny šedé s neonově zelenými akcenty, které botě dodaly futuristickou estetiku. Sergiu Lozanovi (designer modelu AM95) se opravdu podařilo přijít s nadčasovým a nestárnoucím designem, jelikož tenisky působí futuristicky i téměř po 30 letech. 

8

 

Air Max 97

Když už jsme u těch ikonických modelů, nelze nezmínit Air Maxy 97, tenisky, které způsobily menší revoluci. Poprvé zde byla použita vzduchová kapsle, která již nebyla zabudována pouze v patě, ale sahala až po špičku tenisek. Člověk tak mohl přímo pozorovat, jak celý air-cushioning systém funguje. Ale pěkně popořadě. Air Maxy 97 byly na trh nepřekvapivě uvedeny v roce 1997 a za odvážným a futuristickým designem stál Christian Tresser. Ten se při navrhování designu inspiroval japonskými rychlovlaky a mořskými vlnami, což jde na tenisce krásně vidět. 

Největšímu obdivu se "devadesátsedmičky" těšily v Itálii, kde se z nich pomalu staly národní tenisky. Výrazný kontrast k zavedenému vizuálnímu jazyku v módních destinacích jako je Milano způsobil enormní zájem. Air Maxy 97 se staly symbolem mladické rebélie v Itálii. Díky svému původnímu vzhledu si tenisky vysloužily přezdívku "Le Silver", která se rozšířila po celém Římě a Neapoli. Později se dostala i do menších měst po celé Evropě.

Podobně jako u modelu Air Max 95, i tato silueta působí stále velice futuristicky a nadčasově a není divu, že patří mezi nejoblíbenější modely od Nike vůbec.

9

 

Air Max Plus

V roce 1997 pracovala firma Nike na projektu nazvaném Sky Air s jejím nejvýznamnějším prodejcem, Foot Lockerem. Sportovní gigant byl požádán, aby vytvořil novou běžeckou obuv, která by zahrnovala technologii Tuned Air, nejnovější inovaci z rodiny Air Max, která spočívala ve využití dvou rozlišných vzduchových kapslí v podrážce pro lepší stabilitu. Z více než patnácti návrhů, které Nike předložilo, Foot Locker všechny zamítnul.

V té době do Nike naštěstí dorazil nový designér, Sean McDowell, který byl požádán o navržení bot, které by Foot Locker uspokojily. Když slyšel název projektu, vzpomněl si na náčrtky, které udělal během dovolené na Floridě, když pozoroval západ slunce. Odstíny modré a oranžové přerušované černými siluetami palem, které se vlnily ve větru, posloužily jako inspirace pro vytvoření nových Air Max Plus.

"Pluska" byly uvedeny na trh v roce 1998 a okamžitě se staly obrovským hitem a to zejména v Evropě a Austrálii, kde se staly takřka kulturní ikonou. Design byl považován za odvážný a agresivní, díky čemuž byl populární mezi městskou mládeží a nadšenci do streetwearu. "Pluska" byly také kladně přijaty britskou hudební scénou (rave a garage), což ještě více upevnilo jejich už tak silnou pozici.

10

 

Závěr

Air Maxy "ušly" od svého uvedení v roce 1987 opravdu dlouhou cestu a dnes jsou právoplatně považovány za symbol inovace, pohodlí, ale zároveň i stylu. Technologie Air Max způsobila revoluci v odvětví tenisek a je i nadále jednou z nejoblíbenějších a nejžádanějších technologií, které můžete u tenisek dostat. Air Maxy budou vypadat dobře jak na 50 letém taťkovi od rodiny, tak i mladém rapperovi z UK. Jsou to zkrátka kulturní ikony, které mohou nosit lidé v jakémkoliv věku a z jakéhokoliv prostředí, takže by rozhodně neměly chybět ani ve tvé sbírce.

EVOair2

Zpět do obchodu