TOP 10 TENISEK ROKU 2023

JAKÉ BYLY NEJLEPŠÍ RELEASY ROKU 2023?

 

Hned začátkem bych rád řekl, že se jedná o můj subjektivní názor a s touto top 10 se určitě každý neztotožní, což je v pořádku. Řada z vás si jistě řekne, kde jsou nějaké Asics, vždyť ta značka má za sebou extrémně silný a vydařený rok a dokonce od Hypebeastu obdržela ocenění footwear brand of the year, tak proč v seznamu nejsou? S oceněním pro značku jako takovou naprosto souhlasím, ale když jsem dával dohromady tento seznam, nemohl jsem si vzpomenout na žádný extra release od Asicsu a zkrátka mi nic nějak výrazněji neutkvělo v paměti.

oMg kDe jSoU tRavIsY?

Ano, nic ze spolupráce Nike a Travise Scotta v seznamu taktéž nenajdete. Jak by řekl Labello: „Pokud se ti to nelíbí, udělej si vlastní seznam.“ Tento rok si prostě nic z této spolupráce nezasloužilo dostat se do top 10. Všechny Travisovy tenisky mi přišly bez nápadu a působily velice líně, až odbytě. Už je to zkrátka to samé dokola a možná už nestačí na tenisku jen plácnout swoosh naruby. Ale samozřejmě je 100 lidí a taky 100 chutí a v některých seznamech dokonce tenisky Jordan 1 Low x Travis Scott Olive obsadily první příčku. Na sekundárním trhu si taky nevedou vůbec zle, jelikož se přeprodávají za několika násobky retailu, ale mně osobně to prostě nestačilo.

Úvodní obhájení je úspěšně u konce a myslím, že se konečně můžeme vrhnout na moji TOP 10 tenisek za rok 2023.

 

10.

10. Air Jordan 1 Retro High OG Spider-Man Across the Spider-Verse

Hned ze začátku potěším všechny fanoušky filmu a Spider-Mana obzvlášť. Na 10. místě se totiž umístily první a možná nečekaně i poslední Jordan 1 Retro High. Zároveň se jedná i o jediné filmové collabo, které v seznamu najdete.

Jordan Brand opět spojil síly s Marvelem a společně vytvořili tenisky inspirované filmem Spider-Man Across the Spider-Verse. Byl použit legendární model Jordan 1 High v ikonické Chicago colorway, takže tenisky byly předurčeny k úspěchu. Zároveň využili spoustu zajímavých materiálů, barev a textur, takže tenisky opravdu působí, jak kdyby spadly přímo ze Spider-Versu.

 

9.

9. Nike Nocta Glide

Tuhle novou siluetu ze spolupráce Nike a Drakea byste tu možná nečekali, ale objevila se na seznamu právě díky tomu, že je to něco nového, originálního a neokoukaného. Různých retro modelů vyjde za rok opravdu hodně a mnoho značek prostě jen vytahuje staré tenisky z archívu. Proto když se na scéně objeví něco nového, je třeba do patřičně docenit. Nocta Glides jsou přesně ten případ. Tenisky vyšly už ve dvou barevných variantách a další dvě colorways, (za mě ještě o něco lepší - zelená a červená) nás čekají. Pokud nemáte velikost 46+ a rádi zkoušíte nové siluety, just buy it.

 

8.

8. Nike Kobe 6 Reverse Grinch 

Můžete se zeptat asi kohokoliv a odpověď bude vždy stejná. „Nike Kobe 6 Grinch“. Odpověď na otázku, jaké jsou nejlepší tenisky Kobeho Bryanta. V Nike proto stáli před těžkým úkolem, jak na takové legendární tenisky navázat. A jak to nakonec vyřešili? Prohodili barvy a nové Nike Kobe 6 Reverse Grinch byly na světě. Ačkoliv to může působit až příliš jednoduše a možná i stupidně, výsledek se opravdu povedl. Červená je přesně tak červená, jak má být a hráči i fanoušci basketbalu si přišli na své. O úspěchu svědčí i to, že nové Kobečka se v den releasu vyprodaly v rámci vteřin. Tak co myslíte, kolik hráčů v NBA uvidíme na palubovce v červených Kobe 6 Reverse Grinch?

 

7.

7. adidas Samba x Kith x Clarks

Asi jste tu čekali spíše Samby ze spolupráce s Wales Bonner, protože žádné jméno nebylo v módním průmyslu skloňováno tak často jako to její, ale já si nemohl pomoc a asi toho na mě bylo už moc. Nepřijdou mi zas tak dobrý, a proto jsem nakonec vybral originálnější Samby z jiného collaba.

Jak se říká, Ronnie never misses a tak tomu samozřejmě bylo i u této extrémně zajímavé spolupráce hned mezi 3 značkami. Samby válcovaly prodeje v uplynulých dvou letech a jednalo se často o nedostatkové zboží, nicméně pro mnohé (včetně mě) jsou Samby prostě příliš placaté a nízké, což se podařilo Ronniemu skvěle vyřešit. Vzal vyšší gumovou podrážku z Clarksů, na kterou napasoval svršek ze Samb a výsledek opravdu stojí za to. Tenisky vycházely ve třech barevných provedeních a jednalo se opravdu o podařené a sofistikované collabo. Jediný mínus bych viděl v před objednávkovém systému, kvůli kterému se tenisky nedostaly do rukou tolika lidem, protože ne všem se chtělo čekat hned několik měsíců, než budou jejich tenisky vyrobeny.

 

6.

6. Air Jordan 3 x J Balvin Sunset

Navážeme dalším collabem s umělcem, ale tentokrát se bude jednat o megastar z Kolumbie, J Balvina. Z této živé a barevné spolupráce vznikly nové a unikátní Jordan 3 inspirované západy slunce v Medellínu. Podle mě se jedná o zatím nejlepší Balvinovy tenisky. Kombinují odvážné barvy a unikátní textury, odrážející energický styl J Balvina. Je to výrazný kousek a na své si tak přijdou jak fanoušci Jordan Brandu, tak právě i Balvina.

 

5.

5. Nike SB Dunk Low x Yuto Horigome

Tento rok vyšlo opravdu hodně povedených SB Dunků a já vím, říkáte si, proč tu nejsou třeba Jarritos, April Skateboards, Born x Raised, Supreme a nebo poslední extrémně povedený pack s Powerpuff Girls a já se vám nedivím, ale pokusím obhájit svoji volbu.

Skateboarding se stal součástí letních olympijských her až v roce 2021 na olympiádě v Tokiu a Yuto bral na domácí půdě zlato, což je velký historický okamžik.

Tyto Dunky byly inspirovány a navrženy právě historicky prvním olympijským vítězem v kategorii skateboarding, což si myslím, že nejde opomenout, protože první místo vám nemůže už nikdy nikdo vzít (pokud nejste z Ruska) a s tím budou i vždy spojovány tyto Dunky. První olympiáda se skateboardingem, první vítěz a první Dunky.

 

4.

4. New Balance 990v6 x Action Bronson Baklava

„Vypadá jak jeho vlastní tenisky“

Lil Yachty, 2023

Myslím, že tento výrok by stačil klidně sám o sobě, jak skvěle se spolupráce New Balance s Actionem Bronsem vyvedla. Action nosí tenisky z dílny New Balance přes 30 let a je opravdovým znalcem a fanouškem, který na New Balance naskočil ještě před enormním hypem, který zasáhl svět v posledních několika letech. Tento rok dostal konečně vlastní tenisku a nebyl to jen tak ledajaký model. Jednalo se o novou vlajkovou loď, New Balance 990v6. Bronson měl poměrně volnou ruku, a tak vznikly tenisky, které spojují zemité a velice agresivní voltové barvy. Díky tomu jsou ale nepřehlédnutelné a lehce zapamatovatelné.

Nový model se i díky Actionovi Bronsonovi těší veliké oblibě, protože když už nemůžete mít ty jeho, které nyní na sekundárním trhu stojí dvoj až tří násobek, tak si koupíte alespoň nějaký general release.

 

3.

3. Air Jordan 3 Retro White Cement Reimagined

Série reimagined nezpomaluje a i tento rok nám naservírovala horkého kandidáta na první místo. Minulý rok většinu seznamů válcovaly Jordan 1 High Chicago Lost and Found a tento rok na ně navázaly „Trojky“ v OG colorway - White Cement. Série reimagined představuje dokonalou rovnováhu mezi old schoolem a novým fresh nádechem. Na své si tedy přijdou jak zarytí sneakerheads, kteří potřebují mít na patě Nike Air, tak i nováčci. Air Jordan 3 Retro White Cement Reimagined si zachovaly og retro estetiku, ale zároveň jsou extrémně fresh. Myslím si, že se jedná o naprostý must cop tohoto roku a v seznamu jsou tak vysoko právem. Dlouho jsem zvažoval, jestli by si nezasloužily i stříbrnou medaili.

 

2. Nike Air Max 95 x Corteiz

Šílenství jménem Corteiz.

Tato mladá značka byla založena teprve v roce 2018 britsko-nigerijským designérem Clintem 419 a velice rychle si získala své místo na scéně i díky pomoci Virgila Abloha, Central Ceeho nebo Drakea. Nicméně největší zlom přišel právě v roce 2023, kdy značka spolupracovala s Nike, kde dříve hrozily právní spory kvůli názvu Corteiz. Z této spolupráce vznikly 3 colorways modelu Air Max 95, které byly releasovány regionálně.

První drop proběhl v domácím Londýně a součástí byla fotbalová challenge, po které jste si tenisky mohli zakoupit. Druhý drop následoval v New Yorku, kde na billboardech byly zveřejňovány souřadnice k pop-upu s Corteiz Air Maxy. Úplně největší šílenství se odehrálo v Paříži, kde byl release třetí a poslední colorway. Ulice ovládl chaos, hysterie a nekonečné fronty, které ne vždy musí znamenat, že se jedná o skvělý produkt, ale v tomto případě tomu tak rozhodně bylo.

 

1.

1. Air Jordan 4 Retro SB Pine Green

Jak by řekl Karlos Vémola: „Čekali jste něco jinýho?“

Když se poohlédneme zpátky na rok 2023, jen málokterá teniska dokázala způsobit to, co Jordan 4 SB Pine Green. Fůze mezi Jordan Brandem a Nike SB dopadla prostě na 100% a bylo nemožné tyto tenisky přehlédnout.

Pine Greeny nejsou pouze designovým skvostem, ale jelikož byly navrženy pro skejtování, disponují zvýšenou odolností, lepšími materiály a jsou také pohodlnější než klasické Čtyřky. Maximálně spokojeni by tedy měli být jak skejťáci, tak i nadšenci do tenisek. Jestli jsem o Jordan 3 White Cement Reimagined řekl, že je to must cop letošního roku, tak tady bych doporučil double up, protože ty tenisky za to zkrátka stojí.

One to stock, one to rock!

 

Jo a nezapomeň, spoustu tenisek ze seznamu najdeš i na našem e-shopu, tak to omrkni.

 

Zpět do obchodu